Att hålla en aktivitet

Vem som helst som har tid och ork och lust kan hålla en aktivitet. Så här går det till.

1. Hitta på en aktivitet
2. Planera formerna
3. Lägg in evenemanget i föreningens kalender
4. Håll din aktivitet
5. Redovisa eventuella utlägg

Du som vill ha fler detaljer kan läsa vidare.

1. Hitta på en aktivitetet!

Vi uppmuntrar alla typer av aktiviteter som kretsar kring de former av fysiskt skapande som vårt Makerspace ger möjlighet till. 

Exempel på olika typer av aktiviteter:

Kurs/workshop
Någon som kan något lär ut till andra. Vill du ta in en utomstående person som lär ut något går det bra, men kom ihåg att allt görs ideellt och vi betalar inte kursledare.

Temakväll
Deltagarna samlas runt en gemensam typ av aktiviteter. Det kan handla om att lösa ett problem tillsammans, eller jobba på ett gemensamt projekt. Ett tema vi haft flera gånger är _laga saker_, men också lite mer lekfulla saker som att bygga spagettibro eller göra en pepparkaksby.

Pysselfika
Den som håller i det fixar fika. Alla som är med tar med ett eget projekt som går att pyssla med vid ett bord och kombinera med fika. (Enklaste typen av evenemang att ordna!)

2. Planera formerna

Hur många kan vara med? Hur lång tid kommer det att ta? Behöver du skapa ett skriftligt underlag? Behöver något köpas in?

Om det finns begränsat med plats kan du ta upp obligatorisk föranmälan via till exempel Simple Signup eller någon annan tjänst. Vill du använda föreningens gemensamma konto (så att andra också kan se vilka som anmält sig) kan du höra av dig till styrelsen.

Vill du köpa in något till din aktivitet behöver du stämma av med styrelsen först. Föreningen kan ofta ersätta utlägg i samband med aktiviteter. Om något väldigt speciellt behöver köpas in, som till exempel tröjor och vinyl till trycka t-shirt-kurs, kan du skaffa material som deltagarna får köpa till självkostnadspris.

Generellt är våra aktiviteter enbart för föreningens medlemmar. Ibland har vi låtit utomstående komma med mot en avgift på 90 kronor – i så fall behöver du som håller i evenemanget kolla vilka som är där och se till att ta emot betalningen eller kolla att den går in till föreningens konto. Om du vill hålla en form av öppet hus där alla som vill får komma förbi vill vi att du först stämmer av med styrelsen.

3. Lägg in evenemanget in i föreningens kalender

Skriv en kort beskrivning av din aktivitet. Kolla föreningens kalender på uppsalamakerspace.se och hitta en dag och tid när aktiviteten inte krockar med andra saker som pågår i vårt makerspace. Meddela (till exempel i kanalen #kalender) att du vill ha det inlagt så fixar någon av kalenderadministratörerna det.

4. Håll din aktivitet!

Var på plats i god tid för att förbereda och ta emot deltagarna. (Torka gärna av borden i allrummet innan aktiviteter som håller till där, för de är ofta smutsiga.)

Glöm inte att städa efteråt.

5. Redovisa eventuella utlägg

Tänk på att spara kvitton eller motsvarande så att du kan få ersättning för dina utlägg. Skriv ditt namn på kvittona. Lägg fysiska kvitton i den grå brevlådan i hallen. Glöm inte att också skicka ett mejl till kansliet@uppsalamakerspace.se med information om vad du har lagt ut för och och vilket kontonummer du vill ha utbetalningen till. (Tyvärr kan föreningen inte swisha dig.).

Svårare än så här är det inte. Mycket nöje!